expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak vybrat tuhý vosk na auto: srovnání, parametry a který je nejlepší


31.08.2024
 | 
13 min. čtení.

Voskování auta je jedna z nejoblíbenějších činností v rámci čištění a péče o lak. V tomto ohledu je stále více preferovaným prostředkem tuhý vosk na auto a jeho karoserii. Jak ho ale vybrat, který je nejlepší pro oslnivý lesk a které parametry je třeba sledovat? V tomto článku se na to všechno podíváme a pomůžeme vám s výběrem.

TOP PRODUKTY - nejlepší tuhý vosk na auto

Auto Finesse Desire Carnauba Wag - prémiový karnaubský vosk

Exkluzivní a ručně vyráběný vosk z Velké Británie, který obsahuje luxusní brazilskou karnaubu. Vašemu vozu přinese nepřekonatelnou ochranu a lesk.

Nejdůležitější parametry:

· Obsahuje 54% T1 třídy brazilského karnaubského vosku

· Vynikající odolnost proti vodě, která umožňuje vodě stékat

· Poskytuje odolnou ochranu i proti škodlivému UV záření

· Vosk zůstává aktivní a účinný až šest měsíců po použití

· Hodí se pro všechny typy laku, což potvrzuje jeho univerzálnost

Komplexní charakteristika:

Auto Finesse Desire Carnauba Wax je prvotřídní produkt z Velké Británie. Pro automobily i motocykly a jejich karoserii přináší neobyčejnou ochranu. Tento vosk, který byl původně limitován, dnes můžete mít i vy a plně tak využít jeho kvality.

Vosk má příjemnou vůni divokých brusinek a přináší 100 % ochranu laku. Jeho speciální složení zajišťuje nadprůměrnou odolnost vůči UV záření, kyselým dešťům, ptačímu trusu i působení vody. Auto Finesse Desire Carnauba Wax je perfektní volbou pro majitele, kteří hledají nadstandardní ochranu bez kompromisů.

Autoglym Ultra High Definition Wax - UHD tuhý vosk na lak

Zažijte revoluci ve voskování s Autoglym Ultra High Definition Wax! Tento produkt přináší snadnou aplikaci, ještě lepší zrcadlový efekt a dlouhodobější ochranu.

Nejdůležitější parametry:

· Vosk má ergonomický aplikátor pro ještě jednodušší použití

· Umožňuje ošetření až 70 vozů z jedné nádoby vosku

· Spolehlivě zajišťuje ochranu karoserie až na 6 měsíců

· Produkt nabízí zrcadlový lesk a vysoce hladký povrch

· Má výbornou odolnost proti UV záření, soli, dešti a prachu

Komplexní charakteristika:

Autoglym Ultra High Definition Wax je jedinečný vosk, který kombinuje nejnovější vývojové poznatky a prvotřídní složení. Obsahuje nejkvalitnější karnaubu s mikrokrystalickými částicemi a nasycenými uhlovodíky podle laboratorních testů.

Kombinace prvotřídních složek přináší špičkový výsledek, ať už jde o hladkost, lesk nebo dlouhodobou ochranu vůči všem nežádoucím vlivům. S Autoglym Ultra High Definition Wax bude voskování vašeho auta doslova hračkou, přičemž výsledkem bude nejen vysoký lesk, ale také špičková ochrana karoserie. Dopřejte autu to nejlepší!

Meguiar ' s Ultimate Paste Wax - syntetický vosk a pasta na auto

Zažijte novou úroveň ochrany a lesku s Meguiar's Ultimate Paste Wax. Tento špičkový tuhý vosk je založen na pokročilé syntetické polymerové technologii.

Nejdůležitější parametry:

· Vosk využívá účinnou technologii syntetických polymerů

· Efektivní odpuzuje vodu, což snižuje usazování vodních skvrn

· Poskytuje vozu hluboký zrcadlový lesk, který zvýrazňuje krásu

· Vosk je navržen tak, aby se dal jednoduše nanášet a stírat

· Kromě karoserie se hodí také na ochranu chromu a světlometů

Komplexní charakteristika:

Vosk Meguiar's Ultimate Paste Wax změní údržbu vašeho vozidla na skutečný zážitek! Tento revoluční tuhý vosk byl navržen tak, aby poskytoval maximální účinnost bez zbytečného úsilí, přičemž je velmi šetrný k laku a hodí se i na chrom a světlomety.

Vosk je ideální pro ty, kteří vyžadují nejen ochranu, ale také dokonalý vzhled svého vozidla. Má dlouhotrvající efekt, hydrofobní ochranu a po nanesení zvýrazní hloubku lesku každého laku. Vylepšené složení vám dává efektivitu při aplikaci i stírání vosku, přičemž to je možné i na přímém slunci. Využijte sílu syntetických polymerů!

Co je vosk na auto, jeho funkce a tuhý vs. tekutý

Vosk na auto je speciální přípravek, který slouží k ochraně laku vozidla a zvýšení jeho lesku. Složení vosku může být různé, ale nejčastěji obsahuje přírodní složky jako karnaubský vosk a včelí vosk, syntetický zase syntetické polymery.

Právě podle složení existují dva základní typy vosků a to přírodní a syntetické. Přírodní vosky využívající zejména již zmiňovanou karnaubu jsou oblíbené kvůli výslednému vysokému lesku a zároveň hloubkové saturaci barvy. Syntetické vosky mají zase zvýšenou odolnost proti povětrnostním vlivům a schopnost chránit lak dlouhodobě.

Podle formy existují tuhý a tekutý vosk. Rozdíl mezi nimi spočívá ve formě aplikace a trvanlivosti efektu. Tuhý vosk se nanáší ručně a poté se leští, přičemž dokáže hluboce proniknout do struktury laku a poskytuje tak dlouhodobou ochranu a výrazný lesk.

Na druhé straně, tekutý vosk se aplikuje jednodušeji a rychleji, dá se aplikovat is pomocí houbičky nebo trysky a tak je ideální pro ty, kteří hledají pohodlné řešení. V zásadě však platí, že každý vosk vytváří ochrannou bariéru, která zabraňuje přilnavosti nečistot, soli, prachu a jiných škodlivých látek a zvyšuje lesk laku.

Jak a podle čeho ho vybrat a jeho nejdůležitější parametry

Při výběru vosku na karoserii auta je třeba si všímat několika důležitých vlastností, včetně formy, složení, typu lesku a zejména požadovaného efektu po aplikaci.

Zde je více detailních informací k daným parametrům:

Forma: Pokud jde o formu, tuhé vosky jsou tradiční volbou, přičemž aplikace probíhá ručně a výsledkem je hlubší lesk a dlouhodobější ochrana laku. Na druhou stranu, tekuté vosky zase nabízejí jednodušší a rychlejší aplikaci, která nevyžaduje až tolik zkušeností. Z pohledu výsledného efektu je ale nejlepší volbou tuhý vosk.

Typ složení: Druhým faktorem výběru je typ složení, kde známe vosky přírodní, syntetické a hybridní. Přírodní poskytují bohatý lesk a jsou ideální pro milovníky přírodních produktů. Syntetické se vyznačují vysokou odolností vůči povětrnostním vlivům a dlouhodobou ochranou. Hybridní vosky kombinují prvky obou z nich.

Látky ve složení: Mezi nejčastěji používané složky patří brazilská karnauba, která je známá jako jedna z nejlepších díky své schopnosti dosáhnout vynikajícího lesku a odolnosti. Vosky mohou obsahovat také včelí vosk, syntetické polymery nebo silikony, které zlepšují trvanlivost vosku. Před koupí vosku si prohlédněte detailně všechny látky.

Typ lesku: Při výběru vosku na auto máte na výběr produkty i podle toho, jakého typu lesku chcete dosáhnout. Některé vosky mají po aplikaci na karoserii tvz. mokrý efekt, což znamená, že lak vypadá lesklý i mokrý. To je ideální pro tmavá vozidla. Jiné vosky zase poskytují přirozený nebo matný lesk, které jsou konzervativnější.

Schopnost odolat povětrnostním vlivům: Při výběru zvažte také odolnost vosku vůči povětrnostním podmínkám. Vosky se liší ve schopnosti odolávat vlivům jako déšť, sníh, sluneční záření a silniční sůl. Vybírejte vosk, který poskytne dlouhodobou ochranu v podmínkách, kterým je váš vůz nejčastěji vystaven.

Návod a stručný postup, jak správně voskovat s tuhým voskem

Když už máte vybraný vosk, kromě produktu je pro výsledný efekt důležitý také postup voskování. Zapomínat není třeba na přípravu, ale i následnou péči.

Zde je stručný návod, jak postupovat při voskování:

· Před tím, než začnete s voskováním, je třeba auto velmi důkladně umýt od špíny, prachu a jiných nečistot a následně jej pečlivě vysušit.

· Pomocí aplikátoru naneste tenkou vrstvu tuhého vosku na lak, vždy voskujte najednou jen malé části, aby se zajistilo rovnoměrné pokrytí laku.

· Počkejte, až vosk na povrchu zaschne, což se projeví zmatněním místa, následně použijte hadřík z mikrovlákna k vyleštění daného místa.

· Po dokončení voskování vizuálně zkontroluje celý povrch laku vozidla a zopakujte leštění na místech, kde se vám zdá lesk na laku nedostatečný.

Tuhý vosk nikdy neaplikujte na horký povrch nebo na přímém slunci. Teplo může způsobit, že vosk rychle zaschne, což komplikuje leštění a zanechá šmouhy. Vždy proto auto voskujte ve stínu aideálně v chladnu, abyste zajistili rovnoměrné schnutí.

Důležitým faktorem také je, abyste nepoužívali příliš mnoho vosku. Nadměrné množství vosku nezvyšuje ochranné vlastnosti ani lesk, naopak může zanechat zbytky, které ztěžují leštění a mohou zanechat matný flek na laku. Proto vždy aplikujte tenkou vrstvu a velmi důkladně ji vyleštěte. Je to sice náročnější, ale jediné správné řešení pro lesk.

Nejčastější dotazy o tuhých voscích na auto a jejich použití

Otázky týkající se voskování jsou na internetových fórech a v diskusích poměrně běžné. Jde zejména o témata ohledně použití v praxi, včetně způsobu nanášení.

Podívejte se na seznam těch nejčastějších jejich odpovědi:

Jak často by se měl nebo může používat vosk na auto?

Obecně platí, že vosk by se měl používat každé tři až čtyři měsíce. Pokud je vozidlo vystaveno extrémním podmínkám, jako jsou silné sluneční záření, časté deště nebo parkujete-li převážně venku, je třeba voskovat auto častěji, aby se zachovala ochranná vrstva. Naopak, je-li vozidlo garážováno, můžete interval mírně prodloužit.

Mohu aplikovat tuhý vosk na jakýkoli typ laku auta?

Ano, tuhý vosk se může aplikovat na téměř jakýkoli typ laku auta. Vyberte však správný typ vosku, který je kompatibilní s vaším lakem, zvláště pokud máte speciální povrchové úpravy typu metalíza či perleť. Vždy si přečtěte pokyny výrobce nebo před aplikací vyzkoušejte vosk nejdříve na menší a méně viditelné části karoserie vozidla.

Kolik by měl vosk působit na povrchu před jeho vyleštěním?

Doba, po kterou by měl vosk působit na povrchu auta před jeho vyleštěním, se může lišit v závislosti na konkrétním produktu a jeho složení. Obecně platí, že vosk by měl na laku auta zaschnout dostatečně, aby byl na dotek nelepkavý a matný. Toto obvykle trvá přibližně 5 až 10 minut, ale záleží to například i na aktuálním stavu počasí.

Může tuhý vosk poškodit plastové nebo pryžové díly?

Mnohé vosky obsahují složky, které mohou způsobit zabarvení či degradaci plastů a pryže, což vede ke ztrátě flexibility a elastické kvality těchto dílů. Proto se při aplikaci vosku vyhýbejte kontaktu s nechráněnými plastovými a gumovými prvky. Pokud vosk náhodou zasáhne tyto oblasti, je třeba jej odstranit mokrým hadříkem.

Závěrečné shrnutí: význam voskování a proč právě tuhý vosk

Voskování auta je nejen o kráse, ale také o ochraně auta a udržení jeho hodnoty. Kromě toho, že zvýrazňuje lesk a barvu laku, vytváří také ochrannou bariéru, která pomáhá chránit povrch auta před nepříznivými vlivy z vnějšího prostředí.

Vosk pomáhá odolávat škodlivým slunečním UV zářením, soli, silničnímu prachu a různým chemikáliím, čímž efektivně zabraňuje vzniku korozi, vyblednutí nebo jiným poškozením laku auta. Vosková vrstva také zjednodušuje čištění karoserie, jelikož nečistoty se na voskovaném povrchu udržují méně a jsou snadněji odstranitelné.

Pokud jde o konkrétní druh vosku, tak ten tuhý je ideální pro ty, kteří hledají maximální ochranu a dlouhotrvající lesk. Je známý tím, že oproti tekutému lépe pronikne do struktury laku a tak mu dokáže poskytnout kvalitnější a dlouhodobější ochranu.

Využití tuhého vosku má výhody nejen pro vzhled auta, ale také pro minimalizaci poškození v budoucnosti, což zase snižuje potřebu častějšího ošetřování nebo oprav laku. Pokud nechcete dělat kompromisy v kvalitě ochrany svého vozidla a jste připraveni investovat čas a nějakou tu fyzickou námahu, pak je tuhý vosk nejlepší možná volba pro krásu auta!

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Rychlost vyřízení, přijatelná cena
review-person-icon
Ověřený zákazník

zakoupeno na runder.cz 05.09.2024

100%
  • + Zboží v souladu s popisem. Rychlé dodání. Dobrá cena.
review-person-icon
Spokojený zákazník

zakoupeno na runder.cz 14.09.2024

80%
  • + Cena
Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku